10 Şubat 2015 Salı

2. El Araba Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler


1- Deneme sürüşünü mümkünse 20-50 kilometre hızla bir duvar boyunca yapmanız çeşitli ipuçları yakalamanızı sağlayabilir. duvardan yankılanan ses alışılmamış gürültüleri duymanıza yardımcı olacaktır. eğer bir aracınız varsa şimdiden kendi arabanızla test edip kulağınızı eğitebilirsiniz.
2- Motor çalışmazken motora ve kablo demetlerine dikkatlice bakın yağ sızıntılarını ve sonradan bantlanmış kabloları tespit etmeye çalışın, bunlar gelişigüzel yapılmış onarımları gösterecektir.
3- Otomobilin çalıntı olup olmadığını anlamak için motor ve şase numaralarını, ruhsattaki motor ve şase numaraları ile karşılaştırın. çalıntı otomobil aldıysanız ödediğiniz paradan olacağınız gibi, çalmadığınızı ispatlayana kadar uğraşmanız gerekecektir.
4- Almayı düşündüğünüz aracın ruhsat, garanti belgesi, vergi makbuzları vb belgeli çok dikkatli ve titizlikle inceleyerek her şeyin düzenli olup olmadığına bakın. aracın temiz kâğıdını isteyerek eski sahibine ait olabilecek her türlü vergi borcu, trafik cezası, ogs cezası vs. olmadığını mutlaka kontrol ediniz.
5- Motorun durumunu yağ çubuğunun ucundaki yağdan da kontrol edebilirsiniz. yağı parmaklarınızın arasında ezip içinde çok küçük metal parçalar olup olmadığını hissetmeye çalışın; eğer metal parçalar hissederseniz motorun durumu sağlıklı değildir.
6- Amortisörleri kontrol etmek için otomobilin dört köşesine gidip yukarıdan aşağıya sallamaya çalışın ve bırakın. sağlıklı bir süspansiyon (amortisörler) ise 1-2 kez yukarı aşağıya hareket ettikten sonra duracaktır.
7- Kaportanın içindeki ve dışındaki boyaların aynı olup olmadığını kontrol edin. kaportanın üzerinde darbe izleri, pas olup olmadığına bakın. yanınıza mıknatıs alın.otomobilin köşelerine ve tavanına) yapıştırın; mıknatısın değişik çekim gücü gösteriyorsa, bu boyanın altında macun tabakası olduğunu gösterir.
——————————————————————————————————————————————–
1 ) Lastiklerin durumuna bakın. Dişleri ve yanaklarına bakın, asimetrik bir aşınma, takımlarda bir ayarsızlık olduğunu gösterir.
2 ) Direksiyon bir taraftan diğerine toplandığına akıcı olmalı. Herhangibir takılma, titreşim ve/veya ses, problemi işaret eder.
3 ) Vitesler sorunsuz geçmeli, debriyaja tam basılı vites atarken, zorlanma veya ses gelmesi sorun olduğunu gösterir. Çok sert veya çok hafif debriyaj pedalı da, aşınmış parçalardan dolayı olabilir.
4 ) Motor rölantide sarsıntısız çalışmalı. Devirlenirken rahatça devirlenmeli, titreşim veya takılma olmamalı. Yağ çubuğu ve yağ haznesi kapağını kontrol edin, kahverengi tortu görürseniz, vakit kaybetmeyin, başka bir arabaya bakın.
5 ) Gaza bastığınızda egzozdan çıkacak mavi dumana bakın. Mavi egzoz gazı çokça çıkıyorsa, motorun iç parçaları aşınmış demektir.
6 ) Arabanın kaportasını kontrol edin. Pas, çürüme var mı? Aracın altına bakın, değiştirilmesi gereken bir egzoz sistemi belli olur.
7 ) Çok temiz bir motor bölmesi, sizden bir şey saklamak için yıkanmış olabilir.
8 ) Kaputu açtığınızda pul pul dökülen bir boya, yapılmış bir kazanın habercisi olabilir.
9 ) Arabanın içinin durumu ile kilometresi birbirine uyuyor mu, kontrol edin. Düşük kilometrede bir arabanın koltuk kumaşı/derisi ve/veya yayları aşınmış, pedalları erimiş olmamalı. Aracın kilometresi geri çekilmiş olabilir.
10 ) Kapıları açıp kapayın, sorunsuz açılıp kapanıyor mu? Kapı lastiği yırtılmış, erimiş veya tam oturmuyorsa, aracın aldığı bir darbeden kaynaklanıyor olabilir. Kapı lastiğinde boya olmaması gerekir. Plaka ışıkları arabayla aynı renk parlıyorsa, kötü boyamadan kaynaklanabilir.
11 ) Arabanın panellerinin hizasına dikkat edin. Bütün boşlukların eşit olması lazım.
12 ) Test sürüşünde frenler, isteklerinize tepkili olmalı.
13 ) Elektrik sistemi doğru düzgün çalışıyor mu kontrol edin; camlar, havalandırma, klima, açılır tavan vs..
——————————————————————————————————————————————–
1- Otomobilin motorundan şanzımanına, kaportadan döşemesine kadar dikkatle inceleyin. Mümkünse satın almaya bir otomobil tamircisi ile gidin.
2- Otomobilin çalıntı olup olmadığını anlamak için motor ve şase numaralarını,ruhsattaki motor ve şase numaraları ile karşılaştırın. Çalıntı otomobil aldıysanız ödediğiniz paradan olacağınız gibi,çalmadığınızı ispatlayana kadar uğraşmanız gerekecektir.
3- Otomobili mutlaka deneyin.Tanıdığınız bir tamirci veya kaportacıya götürüp kontrol ettirin.Kaza geçirip sonradan toplanmış olabilir.
4- Vergi numarası uygulaması sayesinde artık ruhsatı üzerinize almamak gibi bir durum söz konusu değildir. Yine de aykırı uygulamalar olabilmekte.Bunun için mutlaka Ruhsat sahibi ile anlaşmaya çalışın.
5- Otomobil sahibi ile anlaştığınızda,otoyu ücretini ortaklaşa ödeyeceğiniz bir otoparka teslim edin.Trafik Şube Müdürlüğü’nden otomobilin hilesiz olup olmadığını öğrendikten sonra, otomobilin sahibi ile birlikte otomobili çözün
6- Son zamanlarda rent a car şirketlerinden kiralananlar oto pazarında satılmakta.Bu otomobilleri alan kişiler ise mağdur durumda kalabiliyorlar.Bu nedenle otomobilin sicilini araştırmadan asla kaparo vermeyin.

kaynak: 
http://www.xn--naslyaplr-xpbeb.net/2-el-araba-alirken-dikkat-edilmesi-gerekenler/

1 yorum:

  1. sunroof tamiri istanbul ,sunroof Bakımı ,dolu hasar tamiri, Sunroof su kaçağı , teşvikiye garaj,Sunroof elektronik aksamı , Sunroof Yedek Parça , Sunroof Değişimi , Sunroof Camı , Sunroof Cam Değişimi ,sunroof tamiri, Sunroof Cam Ayarı,sunroof tamiri boyasız göçük tamiri en iyi dolu hasar tamiri onarımı istanbul en iyi hizmet için tıklayın!https://www.tesvikiyegaraj.com.tr/

    YanıtlaSil